Historie

Historie

Toen Frans Steurs in het schooljaar 1962-1963 een aantal muzikanten rond zich verzamelde voor een gelegenheidsorkestje, kon niemand vermoeden dat hij daarmee de aanzet gaf tot een vereniging van een dergelijke omvang. Leerlingen en leerkrachten van het St.-Jozefscollege speelden lustige deuntjes in de oorspronkelijke Fanfare van het St.-Jozefscollege Herentals

Het aantal leden van de fanfare van het college nam toe, leerlingen werden oud-leerlingen en geleidelijk aan toonden ook muzikanten van buiten de school interesse voor het orkest. In de jaren ’80 is de fanfare uitgegroeid tot het Harmonieorkest zoals we dat nu nog steeds kennen.

Na het spijtige overlijden van Frans in 1998, nam Hans Laureyn het dirigeerstokje van Frans over en met succes. In 2001 behaalde het Harmonieorkest een plaatsje in de Eredivisie op het provinciaal Orkest tornooi en in 2005 hebben we deze prachtprestatie nog eens bevestigd. Deze titel plaatst ons in de hogere regionen van de Belgische blaasmuziek wereld.

Nadat Hans dit niet meer kon combineren met zijn beroepsactiviteiten heeft Tom D’Joos de muzikale leiding overgenomen van Hans. Ook hier hebben we prachtige, muzikale tijden mee beleefd!

Nadat Tom zijn afscheid aankondigde en het bestuur op een haar na de handdoek in de ring had gegooid verscheen Koen Van Hove met een formidabel voorstel: "Laat ons alle muzikanten die de laatste 35 - 40 jaar bij het orkest hebben gespeeld vragen of ze geïnteresseerd zijn een reünie-concert in elkaar te knutselen", met een ongezien succes als gevolg...

Het orkest vond zijn muzikale drive van weleer terug en was opnieuw vertrokken. We namen opnieuw deel aan het provinciaal Orkest tornooi en werden nu geplaatst in de categorie uitmuntendheid.

Met tal van activiteiten hebben we ons 50 jarig jubileum gevierd. Een barbecue, een taptoe, enkele concerten, ...

Toen Koen Van Hove in oktober 2015 aankondigde dat hij met het orkest wou stoppen, is het bestuur op zoek gegaan naar een waardige opvolger. Na een aantal proefrepetities kwamen wij bij Bruno Van Steenbergen terecht. Wij wensen Bruno veel plezier en dirigeergenot bij ons orkest.

Na de coronastop voelden we aan dat we een nieuwe start moesten maken en dat deden we ondertussen ook met een nieuwe dirigent!

Wij danken Bruno van harte voor de mooie muzikale momentjes die we met hem hebben neergezet en verwelkomen tegelijk ook onze sympathieke nieuwe dirigent Roger Dierckx.

Roger was jarenlang slagwerkleraar aan de academie in Herentals en tevens ook dirigent en drijvende kracht bij de fanfare in Kasterlee. In het verleden heeft hij ook al eens bij een concert geholpen en is bij vele muzikanten onder ons gekend en geliefd.

Roger wou de uitdaging aangaan om naast het dirigeerstokje van de fanfare van Schoonbroek ook het onze in de hand te nemen.